Kutatási adatok igazolják, hogy a vezetővel való rossz kapcsolat miatt mond fel manapság a legtöbb munkavállaló. Élményszerű munkavégzés, serious game, valósághű szimuláció. Csak néhány kifejezés egy rendhagyó HR reggeliről, amelynek ma délelőtt adott otthont a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. A közel 70 nagyvállalati és közszférából érkező HR szakember – kiknek a 80%-a korábban még nem járt a BKIK épületében - a Csíkszentmihályi Mihály által felfedezett Flow* alapú vezetést ismerte meg ingyenesen. Betekintést kaptak abba, hogyan használható a pszichológiai tudományok, a vezetés és az üzletvitel metszete a modern vezetésben, mely konkrét vezetői kompetenciák hozhatók kapcsolatba a Flow élménnyel, s hogy mindez miként fejleszthető játékosan, modern, innovatív tanulási és vezetői tréning eszközökkel.  A HR vezetői csúcstalálkozó alkalmával a résztvevőknek lehetőségük nyílt vezetőfejlesztéssel kapcsolatos tapasztalataik megosztására, esetek megbeszélésére és személyes kérdéseik megvitatására is.
 
Rendhagyó reggeli helyszíne volt ma délelőtt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara székháza. A „Mi a jó vezető szerepe a jó munkahelyi légkör és a FLOW élmény megteremtésében?” elnevezésű szakmai fórum a Gazdasági Szolgáltatások Tagozat Humán Szolgáltatások (HR) osztálya és a Bespoke Principles Kft.-vel  közös szervezésében valósult meg. A rendezvény sikerét már előre jelezte a többszörös túljelentkezés. A közel 70 nagyvállalati és közszférából érkező HR szakember arról kapott tájékoztatást, mi a szerepe ma a flow élmények, a flow alapú vezetésnek vállalatok életében, hogyan fejleszthetők a vezetők játékosan egy biztonságos online térben, egy szimuláción keresztül akár más személyiségben kipróbálva magunkat. Az előadást követő kerekasztal-beszélgetésben értékes résztvevői hozzászólások hangzottak el, amelyekben a gyakorló szakemberek tapasztalatot cseréltek egymással, hogy szerintük milyen vezetői kompetenciák fejlesztése szükséges ahhoz, hogy a vezetők képesek legyenek kiszolgálni a megváltozott munkavállalói igényeket és biztosítani az értelmes és élményszerű munkavégzést.
 
Marosi László BKIK főtitkár
„A vállalkozói szektor egészét tekintve globális kihívást jelent a fluktuáció. A megoldás, ahogy a versenyképesség egyik eszköze lehet az emberközpontú vezetés, s vele az élményszerű munkavégzés. A mai, üzletfejlesztést célul tűző, szemléletformáló, valósághű szimulációs játékokkal tét nélkül kísérletező technikákat felvonultató HR Reggeli a leghatékonyabb tanulási módszernek adott teret, ahogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is minden olyan tudásmegosztásnak felületet biztosít, amely a fővárosi gazdasági közösség hasznára válhat. A vállalkozóknak valódi hasznos értéket kell kapniuk. A megújulás része egy képzési központ kialakítása, ahol súlyponti elem a vállalkozók piaci felkészültségének, vállalkozásszervezéssel kapcsolatos vezetői kompetenciáik fejlesztése.”

 

Benyovszky Tünde, a Bespoke Principles alapítója, a BKIK XXIX. Humán Szolgáltatások (HR) osztály tagja, valamint a KKVHÁZ szervezet- és személyzetfejlesztési szakértője
“Tapasztalataink szerint — amit kutatási adatok is alátámasztanak — a vezetővel való rossz kapcsolat miatt mond fel manapság a legtöbb munkavállaló. A kialakult munkaerő-piaci helyzetben ezért stratégiai kérdés a vezetők szerepe és felelőssége a munkavállalók megtartásában. A flow alapú vezetés egy lehetséges megoldás lehet arra, hogy csökkentse a kialakult munkaerő-piaci feszültséget, hosszú távon biztosítva a dolgozók elkötelezettségét. Jól felfogott érdeke ma minden vállalatnak, hogy modern vezetői eszközökkel hozzák ki a legjobbat a humán tőkéjükből, ezzel biztosítva versenyképességüket.”

 

Dr. Buzády Zoltán, a CEU professzora (vezetés-szervezés), valamint a Csíkszentmihályi Mihály által kezdeményezett „Flow-Leadership” globális kutatási program és hálózat igazgatója
„A kialakult gazdasági helyzet – az elvándorlás mellett a szakmai igények átalakulásával - a munkaerőhiány tüneteit mutatja. Fizetésversenybe kerültek a cégek. A régi típusú vezetéssel már sem megtalálni, sem megtartani nem lehet a dolgozókat. Az új technikákkal szikrát ad a vezető, hogy az alkalmazott rájöjjön, ő valaminek mestere. Ez az optimális élmény nem csak a multinacionális vállalatoknál valósítható meg, hanem a főváros mikro-, kis- és középvállalkozásainak is segítséget nyújthat a mindennapokban.”
 
Kárpáti-Kincses Krisztina Numil Kft., résztvevő
„Gyakorlati példákkal szemléltetett tudományos előadást hallottunk. Melynek minden megállapítása mély gyökerekre vezet vissza. Új szemlélet van kialakulóban, ami a cég életében megtartási eszköz lehet. Személyes érdek is, hogy úgy a munkában, mint a magánéletben megtaláljuk az úgy nevezett flow élményt.”
 
Karcsai Éva, a Szent Rókus Kórház HR vezetője, résztvevő
„Az egészségügyben életbevágó kérdés a kiégési folyamatok megelőzése, a mentális egészségvédelem.”
 
Hevesi Attila résztvevő
„Foglalkozni kell az emberekkel, különben nem lesz cég.”
 
További információ, sajtókapcsolat:
Holub Katalin (+36 20 922 6431)
 
*Az elme működésének olyan állapota, amelynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől energiával töltődik fel, abban teljesen részt vesz, teljesen átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli.