A generációváltás volt a vezértémája a KKVHÁZ első keddi vetélkedőjének, amelynek a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara adott otthont, s amelynek a  zsűrijében* Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ vezetője, mint az esemény fővédnöke is helyet foglalt. A játékosan komoly délutánokon elhangzott legjobb megoldásjavaslatokat figyelembe veszi a rendezvénysorozattal együttműködő Nemzetgazdasági Minisztérium.

 

Bán Teodóra, a KKVHáz Budapest fővédnöke, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ vezetője
„A KKVHáz kapcsolatépítő, közösségteremtő és együttműködést fejlesztő kezdeményezés. Egy fórum azok számára, akik együtt kívánnak gondolkodni, hiszen az élet közös kihívásokat állít elénk. Az élet örök mozgásban van. Reagálnunk kell. Állandóan részesei vagyunk egyfajta generációváltásnak. Az innováció frissülése feltételezi az ebben a struktúrában rejlő lehetőségeket. Rengeteg párhuzam érhető tetten a minőségi kultúra és a minőségi gazdaság fejlesztésében. A nemzetközi hálókon alapuló dinamizmus a turizmus. S mi aktívan részt veszünk a jó és versenyképes turisztikai termékek előállításában. Budapest erejét növelve azzal, hogy egyéni, kis- és közép vállalkozásai lehetőségekhez jutnak a különböző nemzetközi rendezvények szervezése általa. Ki kell szolgálni azokat, akiknek ambíciójuk van. Fel kell ébreszteni a gondolatokat, amikből mi is tovább tudunk építkezni.”

 

Krasznai Tünde Ilona zongoraművész
„Számtalan párhuzam fedezhető fel a cégek és a művészet között. Mindkét területen nélkülözhetetlen a folyamatos munka. Szorgalmasan, keményen és tudatosan beosztva a teendőket. Itt is, ott is az egyéniséget kell továbbfejleszteni és jobban meglátni magunkban. Ha nincs gyökerünk, nem vagyunk magabiztosak, elzárkóznak tőlünk. Itthon és a nagyvilágban is. A kitartó munka a titok.  Mária Országa vagyunk. A szeretet, a megbocsátás, a szerénység és alázat kell vezéreljen minket. Ma már mások a körülmények, mint tegnap. Az elfogadás, a másikat meghallgatás tesz sikeressé. Az erősség mögött finomság és alázat rejlik.”

 

Landwehr Klára, a BKIK Kereskedelmi Tagozatának Magyar Gazdasági Kapcsolatok Fejlesztése Német Nyelvterületen Szakmai Osztály elnöke
„Szorosan összefügg a gazdaság és a kultúra. Utóbbi egy nyelv.  Olyan közeg lehet az emberek között, ahol elfelejtődnek a nemzetiségek, a másságok. Az érzelmekre hat. Közös nevezőt teremt, amin, mint egy hídon más tartalom, akár egy gyümölcsöző gazdasági együttműködés is átér.”

 

Marjay Gyula, a VOSZ Közép-Magyarországi Regionális Szervezetének (KMRSZ) elnöke
„Nap mint nap fel kell tennünk kérdéseket.  Ki akarja továbbvinni a vállalkozásunk? Akarja-e valaki? Újítsuk meg az ügyvezetést? Hol legyen a határ? Ötvenen vagy hetvenen túl? Jobb-e, ha már most kiszállok? Rendelkezünk-e ilyen önkritikával? Mert igen, nélkülünk is mehet tovább, sőt, akár jobban is az üzlet. Meghallgassuk-e a fiatalabbat, ha szórólap helyett a Facebook-ot javasolja? Minden bizonnyal igen. A fiatalnak pedig meg kell tartania a jó „szakit”, aki a tapasztalatával, apró hozzáértéseivel is segíti, hogy jobban szaladjon a szekér.”

 

A generációváltás slágertéma, de megoldás nem látszik. A társadalom öregszik, a fiatalok pedig nemigen akarják követni apáik vállalkozásait. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a VOSZ Budapest és Pest Megyei Szervezete és az Ipartestületek Budapesti Szövetsége is támogatta a Gulyás József, a KKVHáz vezérigazgatója által életre hívott rendezvényt. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ vezetője vállalta a fővédnökséget. Mint mondta, megtiszteltetésnek érzi a felkérést, és határozottan támogatja a szervezők gondolatát, miszerint a gazdaság a kultúra része. Igen, a sikeres gazdaságok stabil kulturális gyökereken épültek. Sokan hiszik, hogy a tőke jár elöl a világkereskedelemben és azt követi a kultúra. A sport és a kulturális diplomácia eredményei ékesen bizonyítják, ez éppen fordítva van.

 

A hat kávéházi asztalnál négy-négy kerület 8-10 fős csapata foglalt helyet, s kapták közösen ugyanazt a feladatot – ahogy a zsűri tagjai is megnyitó gondolataikban tették –, közös ötletelést követően, szószólót választva maguk közül, saját szempontjaik szerint foglalják össze három percben mit jelent számukra a generációváltás a hétköznapokban.  Nem a vetélkedésen volt a hangsúly. Sokkal inkább a különböző vélemények bemutatása, megjelenítése. S mindenekelőtt a párbeszéd.

 

Számtalan szempont és személyes tapasztalat került felszínre. A családi vállalkozások generációváltásának kétharmada sikertelen. Háromból egy utód veszi át a céget. Hiszen már nem is élnek együtt a különböző generációk. Hogy javuljon ez az arány, időben, tudatosan és konkrét stratégia mentén kell elkezdeni a folyamatot. A KKVHáz résztvevői erre a konklúzióra jutottak. Szinte a vállalkozás elindításának pillanatában kell elkezdeni a tudatos építkezést, az utód kinevelésével. S aztán hátra kell tudni lépni és nézni, hogy fejlődik nélkülünk tovább a cég. Nincs általános recept. Egyénre szabottak a lehetőségek és az utak. És nem biztos, hogy mindig mindent át kell adni. Van, ami felett eljár az idő.

 

A szakmai zsűri véleménye szerint közel végeztek egymáshoz képest a pontszámok. Nehéz döntés volt a legjobbat kiválasztani. Az V., XI., XVII. és XXIII. kerület közös csapata nyerte a megmérettetést. Az indoklás szerint be tudták határolni a témát, helyesen hangsúlyozták a vállalkozás sikerességének kulcsfontosságát, s az átadási folyamatok tudatos felépítésének legmeghatározóbb definícióit.

 

Bán Teodóra az esemény zárásakor így fogalmazott:„Mindannyiunk javára vált, hogy foglalkoztunk ezekkel a kérdésekkel. Tény, minden vállalkozás más és más kondíciókkal rendelkezik. Néhány dolog tisztánlátása azonban elengedhetetlen. Ha sikeres a vállalkozás, szívesen veszi át az utód. Ha fokozatos a folyamat, észre sem vehető a váltás. Ha változik a profil, attól még a név megy tovább.

 

Marjay Gyula szerint „jó volt itt lenni. Sikerült közös erővel megfogalmazni a legfontosabbakat. A nevelés; az utód személyének, jó szemmel, akár kívülről történő kiválasztása; a stratégia jelentőségét. S hogy ne szégyelljünk másoktól tanulni, ha jó módszerrel találkozunk. A lényeg, ha családokat tart el, éljen tovább a cég. A munkáltatói felelősség szempontja is kiemelendő.”

 

A rendhagyó kávéház szervezői a meghirdetett téma – A generációváltás minden kínja, nehézsége és öröme - mellett a budapesti kerületek együttműködését helyezték fókuszba.  Az események végén kérdőívet töltöttek ki, válaszoltak meg a résztvevők a következő KKVHáz megrendezésével kapcsolatos elvárásaikról, észrevételeikről.

 

A kávéházi hangulatról Fritz József jazz triója gondoskodott.

 

*Zsűritagok:
Faragó Ilona, a BKIK Gazdasági Szolgáltatások Tagozat elnöke; Krasznai Tünde Ilona zongoraművész; Landwehr Klára, a BKIK Kereskedelmi Tagozatának Magyar Gazdasági Kapcsolatok Fejlesztése Német Nyelvterületen Szakmai Osztály elnöke; Marjay Gyula VOSZ Közép-Magyarországi Regionális Szervezetének (KMRSZ) elnöke és Németi Lajos Ipartestületek Budapesti Szövetség elnöke, fogtechnikus mester  

 

További információ, sajtókapcsolat:
Holub Katalin
+36 20 922 6431