Felvette a kapcsolatot a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége az „I love Diákmunka” weboldalon keresztül ki nem fizetett diákokat foglalkoztató cégekkel. Az előzetes tárgyalásokat követően közös sajtótájékoztatón tervezték bejelenteni a rövid távon segítséget nyújtó megoldást, amely mentén a károsultak megkaphatták volna jogos járandóságukat elvégzett munkájukért. A cégek végül - a nyári szabadságok és egyéb rendezvényeik miatt - elálltak ettől a szándéktól, de jelezték, az ügyben érintett diákok helyzete kiemelten fontos számukra, s folyamatosan azon dolgoznak, hogy mielőbb rendezhessék az elmaradt béreket. Közép- és hosszú távon azonban sikerült megbízható és előremutató megoldást találni, hiteles felügyeletet építve a jelenlegi rendszerbe. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) javaslatára a DiákÉSZ és a hallgatói  érdekképviseleti szervezet közös fejlesztésű és működtetésű kontroll portált indít az iskolaszövetkezetek által kínált megbízható álláslehetőségek összegyűjtésére.

 

A rendszer biztonságának garanciája az előzetes szűrés mellett, olyan hiteles adatbázis felépítése, amely folyamatos elégedettségmérés és visszacsatolás segítségével képes gyorsan reagálni az esetlegesen felmerülő és megoldandó problémákra. A rendszer előnye a biztonság, a munkavállalók és a munkáltatók számára egyaránt. A portál a több ponton történő minőségbiztosítás beépítésével, valamint a napi szintű kapcsolattartás lehetőségével gyors segítséget, indokolt esetben jogsegélyt is nyújt majd. A tervek szerint már idén szeptembertől.

 

A DiákÉSZ és a HÖOK közös álláspontja szerint nem halogatható a méltánytalan helyzet mielőbbi megoldása, hiszen a diákok elvégezték a rájuk bízott munkát, amiért egyelőre senki nem fizetett. Felmerül számukra a kérdés, vajon miért választ bármely cég olyan közvetett konstrukciót, amelyről már 2016-ban kiderült, hogy kockázatos?

 

További információ, sajtókapcsolat: Holub Katalin (+36 20 922 6431)