A járvány második szakasza már felkészülten éri a nyugdíjas foglalkoztatásban érintetteket. 2020 májusától folyamatos a növekedés a szektorban: kétszer annyian tértek vissza a munkába. Saját létszámuk növelése helyett, a vállalkozások előszeretettel választják az atipikus megoldást. Kampányt indít a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetsége (KÖZÉSZ) az időskorúak digitális képességeinek fejlesztésére.

 

„A jelentős visszaesés után sokan újra munkába álltak – fogalmazott Dolgos Attila, a KÖZÉSZ alelnöke. „Számolni kell a második hullámmal, ami már javában zajlik, azonban merőben más, mint az első volt. Egyrészt a kormányzat kommunikációjából is kiderül, hogy a gazdaság ismételt lefékezése nem opció és nem is indokolt. Másrészt azt gondolom, hogy az első hullám olyan tapasztalatokkal és fegyelmezettséggel vértezte fel a munkáltatókat és munkavállalókat, hogy ebből az aspektusból vizsgálva minden iparágban biztonságosabb a munkavégzés. Pontosan látva az élettani jelentőségét, hogy ne szakadjanak ki közösségeikből a dolgozó nyugdíjasok, mi magunk is minden megteszünk a kockázatok esélyének csökkentése érdekében. Nem tapasztalunk jelenleg elbocsájtásokat, a növekvő tendencia most szeptember közepén is megfigyelhető.” A védőfelszerelések, a tudatos fertőtlenítés és további bevezetett óvintézkedések jelentősen csökkentik a fertőzés kockázatát.

 

Dolgos Attila úgy látja, a kereskedelem rendkívül rugalmas, hiszen itt 4-6 órában is munkát tudnak vállalni a nyugdíjasok. „Egyre több lehetőség kínálkozik mindenhol, egyrészt, mert a diákok visszatértek az oktatási intézményekbe, így az általuk elvégzett munkák nagy részét más megoldással kell lefedni, másrészt pedig, mert óvatosak a vállalkozások, nem növelik egyből a saját létszámukat, hanem előszeretettel választják az atipikus foglalkoztatás lehetőségét” – állapítja meg. Az élelmiszeripar, a szabadban végezhető tevékenységek és a home office a leginkább biztonságos kategória.

 

A szövetkezetben dolgozó nyugdíjasok közül eddig is sokan találtak munkát az internet segítségével, ugyanakkor azt is látják, hogy fontos lépés az idősebb korosztály tudásának bővítése a digitalizációt illetően. „A jövőben szeretnénk ennek teret és lehetőséget biztosítani. Kisebb projektek keretein belül egyébként a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet szervezésében már alkalma nyílik a nyugdíjasoknak az informatika alapjainak térítésmentes elsajátítására” – tájékoztatott az alelnök. A leendő szövetkezeti tagok megszólítására népszerűek a telefonos kampányok és az újsághirdetések. A szórólapozás és személyes megkeresés, ahogy az állásbörzék szervezése is, érthető okokból teljesen háttérbe szorult.

 

Az ország minden részében elérhető közérdekű nyugdíjas szövetkezet. „A tapasztalataink alapján a megyeszékhelyeken, nagyobb városokban működik jól a rendszer. Nem azért, mert a kisebb településeken, falvakban nem szeretnének dolgozni az ott élők, de más az életritmus. Sokan végeznek munkát otthon a ház körül, vagy segítenek egymásnak. De kis utazással, az ő számukra is vannak elérhető lehetőségek” – mondta Dolgos Attila.

 

Korábbi tagságának egyharmadával bővült a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetsége pénteken tartott közgyűlésén. Kerekasztalbeszélgetés tűzte témájául a COVID-19 koronavírus-járvány vonatkozó hatásait. A Miért éri meg? szakmai programsorozat tapasztalatairól Dolgos Attila alelnök mellett, Dr. Réti Mária PhD habilitált egyetemi docens és Dr. Bak Klára PhD a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. szakértői számoltak be.

 

Sajtókapcsolat: Holub Katalin (+36 20 922 6431)