Más tempó, helyzetfüggő határozottság, eltérő szervezettség, az íróasztal mellett hozott döntések és alacsony pszichés teherbírás. Ezek az összeillésbeli problémák merülnek fel a leggyakrabban a cégvezetők és utódjelöltjeik között - derül ki a Sziluett® személyiségfelmérést fejlesztő startup, a quantille több mint száz hazai kis- és középvállalkozás cégvezetőjének adatai alapján összeállított profiljából.

 

A következő 10 évben a hazai családi cégek 25%-át közvetlenül érinti az utódlás*. A stafétabot átadását tervező alapítók/ügyvezetők 81%-a cégtulajdon megtartásával szeretné átadni a vezetést: 57% családon belüli, 12% cégen belüli utódlásban, további 12% pedig külső szakember bevonásában gondolkodik.

 

A kkv-cégvezetés átadás-átvétel folyamatának egyik leggyakoribb akadálya, hogy az alapító úgy érzi, utódjelöltje kevés feladattal foglalkozik egyszerre, és nem pörgeti eléggé a kollégákat a felelősségébe tartozó ügyekben. További ellentmondás, hogy az ügyvezetők jellemzően bátran és nyíltan állnak bele a nehéz helyzetekbe, vállalva a döntések felelősségét, amit utódjelöltjeiktől is megkövetelnek.

 

A kollégák kiválasztását, beillesztését és menedzselését támogató Sziluett® felmérés benchmark adatai azt mutatják, hogy az alapítók személyisége gyakran az utolsó pillanatos tűzoltásban és a válsághelyzetekben a leghatékonyabb, ezért a szervezetet is inkább spontán módon strukturálják. Nem ritka, hogy egyszerre több pozíciót töltenek be, pl. ügyvezetőként egy időben felügyelik a termékfejlesztést, az értékesítést, ahogy a beszerzést is, és ösztönösen ugyanezt várják el utódjelöltjeiktől is.

 

A hazai kkv-vezetők rendkívül gyakorlatiasak és operatívak, kifejezetten szeretnek a mindennapi céges feladatokban elmerülni. A választott utódjelölt ezzel szemben gyakran több időt tölt az íróasztala mellett, e-maileket olvas, marketingstratégián gondolkodik, irodai megbeszéléseket tart.

 

Az adatok a családi vállalkozások alapítóit az átlagnál érzelmileg kevésbé érzékenynek mutatják, így a nehéz helyzetekben is képesek higgadtabban kitartani. Ez a fajta edzettség azonban hátrányt jelent, amikor hasonló érzelmi tűrőképességet feltételeznek utódjelöltjeiknél is.

 

Az utódlásban érintett kkv-k 2023. október 15-ig ingyenesen vehetnek részt a benchmark programban. Az érdeklődő cégvezetők jelentkezését az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen várják a szervezők, akik a Sziluett® felmérés alapján személyre szabott, konkrét és részletes javaslatokkal segítik a résztvevők utódlási folyamatait - cserébe az adatok anonim, kutatási célú felhasználásáért.

 

További részletek a quantille honlapján letölthető e-bookban:  https://quantille.hu/top-5-osszeillesbeli-problema-a-cegvezetoi-utodlasban/

 

* Budapest LAB 2020-as adatai alapján

 

Sajtókapcsolat: Holub Katalin (+36 20 922 6431)