A vendégeink fele külföldi turista
A megfelelően megválasztott árrés biztosítja a gazdaságos üzemeltetést
Pintér Máté társtulajdonos, alapító gondolatai a sikerről

2015 tavaszán nemcsak nevében és kialakításában újul meg a Macesz Bistro, de útjára indít egy új eseménysorozatot is. A cél nem titok: felpezsdíteni Budapest belvárosának gasztronómiai életét közös főzésekkel, konyhai csatákkal, felejthetetlen fogásokkal és kiváló borokkal. A rendezvények küldetése, hogy bemutassa azt a kulináris sokszínűséget, amely a Macesz Bistro konyháját is újabb ízek felfedezésére, a jól ismert fogások újragondolására sarkallja nap mint nap. Április 9-én Jókuti András blogger és a Macesz séfje, Tasnádi Ákos mérik össze konyhai tudásukat. A sajtónyilvános délutáni eseményen a meghívott szakmai újságírók empirikus úton, az ételeket személyesen is megízlelve ítélkezhetnek, a tulajdonosok pedig a gazdasági háttérrel kapcsolatos kérdésekre válaszolnak.

„Jogász családba születve természetes volt számomra, hogy én is ezen az úton indulok el. Az ELTE jogi karának második évfolyamán azonban rádöbbentem, sokkal jobban vonz gyermekkorom másik meghatározó élménye, a gasztronómiai körutazás” - mesél a kezdetekről Pintér Máté, a Macesz Bistro egyik alapítója. „Számomra az ételek elkészítése legalább akkora élményt nyújt, mint az elfogyasztásuk, ráadásul lételemem a folyamatos kutatás. Új ízek, új tájak. Nagy szerelem a bor is. Felmenőim között akad Balaton-felvidéki borász.”

Egy Ausztráliában tett kisebb utazást követően Pintér Svájcban folytatta tanulmányait hotelmenedzsment és nemzetközi vendéglátás szakon. Két hosszabb, kötelező gyakorlatát az USA-ban és Thaiföldön töltötte, majd egy rövid párizsi útkeresést követően, hat év után hazaköltözött.

A Trafiq bár ötlete 2011-ben, egy borkedvelő társaságban folytatott baráti beszélgetés során merült fel. „Jól indult. Azonnal sikeres lett. Vitt minket a lendület. Hirtelen számtalan párhuzamos ajánlat érkezett. Valamiért divat volt akkoriban vendéglátóhelyet nyitni” - emlékszik vissza Pintér.

A Macesz Huszár 2012 decemberében fogadta első vendégeit. A történelmi zsidónegyed központjában egyértelmű volt, hogy a zsidó – de nem feltétlenül kóser – és a magyar gyökerekhez szeretnének visszanyúlni. Az azóta eltelt két év számos tapasztalattal gazdagította az étterem vezetését, amelyeket most szeretnének arra használni, hogy vendégeik még elégedettebbek legyenek a szolgáltatással. „Eljött az idő, hogy a vendégeinktől kapott visszajelzések alapján úgy a kínálatot, mint a kinézetünket újragondoljuk. Aki nem újul meg kétévente, lemarad. A zsidó gyökereket megtartva, de magyarosabb irányba indulunk tovább. Azért döntöttünk így, mert a vendégeink fele külföldről érkező turista, akik ha betérnek, valami magyarosat ennének.”

Az átalakítással egységesebb, letisztultabb megjelenést szerettek volna mutatni. „Felhagytunk a nagymama nappalija hangulattal. Antoine de Saint-Exupéry szavaival: a tökéletességet nem akkor érjük el, amikor már nincs mit hozzáadni, hanem amikor már nincs mit elvenni. A titok a letisztultság és az ötlet. Meglátni a piaci rést, nevezetesen, hogy a zsidó negyed központjában hiánycikk a zsidó bisztró. Talán hihetetlenül hangzik, de ha a környéken valaki egy jó húslevesre vágyik maceszgombóccal, nem tudnék más helyet ajánlani, mint a miénket.”
Pintér Máté ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelenlegi üzleti környezetben a teltház és a népszerűség önmagában nem garancia az üzleti profitra. Felelőtlen gazdálkodás mellett ugyanis könnyen elfolyhat a bevétel.

„Meggyőződésem, hogy elemi fontosságú az ételek, italok naprakész, pontos kalkulációja. A megfelelően megválasztott árrés biztosítja a gazdaságos üzemeltetést.” Pintér szerint az sem mindegy, hogy 20 vagy 70 milliós beruházással indul-e egy vállalkozás. A Macesznél előny volt, hogy egy meglévő, bejáratott étterem, a Kőleves korábbi otthonát vették át, tehát nem a nulláról kellett kezdeniük: működő üzlethelyiséget örököltek, amelyet új profillal ruháztak fel. A Macesz Huszár egy frekventált kereszteződésben van, ahol egyértelműen az este az erős időszak. A szomszédos szórakozóhelyek nem jelentenek valódi konkurenciát, hiszen teljesen más típusú vendéglátást visznek.

A Macesz Bistro tulajdonosainak számtalan terve van a közeljövőre nézve is. A helyszín és az étlap kialakítása mellett a szemlélet is megújul, amire azért is szükség van, mert gyorsan változik, fejlődik a budapesti vendéglátás. „Rekordsebességgel változnak a trendek. Mi is tanulunk nap mint nap. Legtöbbet a saját vendégeinktől. Úgy látjuk, több aktivitással és tudatosan felépített marketingmegoldások alkalmazásával lehet versenyben maradni. Ami a közösségi oldalakat illeti, ma lényegesen nehezebb és drágább általuk a közönség elérése, mint akár csak két évvel ezelőtt, ugyanakkor mivel erősen fókuszálunk a külföldi vendégekre, a Wizz Air katalógusa és a TripAdvisor például fontos megjelenési felületeink lettek. És persze nem felejtjük szem elől a régi, de máig érvényes mondást, amely szerint a gazda szeme hizlalja a jószágot.”

A tavasszal induló kulináris-kulturális programsorozat szintén a megújulás része. A Macesz Bistróban izgalmas élményestekkel várják a betérőket, amelyeken neves borászok és gasztrobloggerek, közéleti személyiségek ragadnak fakanalat.

A Macesz Bistro tavaszi programkínálata, amikor rendhagyóan vendég vendéglátósok látják vendégül a vendégeket…

Merfelsz Gábor
2015. március 12., csütörtök 19 óra
(Nagy)polgári borász,  a szekszárdi borvidék legkarakteresebb alakja, akire mindenki figyel, mert szellemisége eltér a hazai palettán megszokottól. Borai izgalmasak, szexisek, tartalmasak. A Maceszban szervezett Gastro Tour-ja minden bizonnyal különleges kulináris és kulturális izgalmakat tartogat…

Wossala Rozina
2015. március 19., csütörtök 19 óra
A hazai gasztronómia üde színfoltja, aki volt már üzletvezető, kevert koktélokat tengerparton, és aki nyolcfogásos családi karácsonyi menüjével kezdte a gasztronómusi pályát. Rozina a Maceszban is egyedileg komponált ízvilággal lepi meg vendégeit.

Jókuti András
2015. április 09., csütörtök 14 óra  
Úton lenni és jókat enni. Ez a Világevő blog szerzőjének hitvallása, ami már nem csak hobbi számára, hanem életforma is. Döntéseit intuíciók, érzelmek, ösztönök alapján hozza meg, ami garanciát jelent önálló estjének sikerére is. Nagyvilági ízekre számítsunk!
Az esemény sajtónyilvános a szakmai orgánumok munkatársai számára. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges.

Miklós Csabi
2015. április 23., csütörtök 19 óra
A szenvedélyes hétköznapok szakértője, aki szerint a borászat alkotómunka és értékteremtés, a legfontosabb elismerés pedig nem más, mint a vendégek elismerő mosolya. Ezer jó oka van, hogy miért ezt az eleven szakmát választotta, de leginkább azért, mert szeret bort inni, szereti a bor szerepét, ízét, színét, mozgását, lendületét, tartalmát, fejlődését és egyáltalán minden vele kapcsolatos élményt. Elöljáróban az estjéről annyit, hogy számtalan élménnyel gazdagodhatunk majd – és nem csak a borai miatt!

Fűszeres Eszter
2015. május 07., csütörtök 19 óra
Gasztroblogból sok van, Fűszeres Eszterből azonban csak egy. Bodrogi Eszter Fűszer és Lélek című gasztroblogja az ország egyik kedvenc receptbányája. Népszerűségét nemcsak annak köszönheti, hogy a blogon szereplő ételeket leírásai alapján bárki könnyedén elkészítheti, biztos sikert aratva velük, hanem elsősorban személyiségének, amely a hagyományt, a természet közeli, értelmes és értékekkel bíró életet és a család fontosságát helyezi a középpontba, túlzások nélkül. Fontos hivatkozási pontok Eszter életében: Erdőbénye és Tokaj-Hegyalja. Ismerkedjen meg a jó borok és a minőségi élet nagykövetével!

További információ, sajtókapcsolat:
Holub Katalin
+36 20 922 6431