Lányok, akik nem csak a konyhában állják meg a helyüket. A rövidpályás gyorskorcsolya válogatott női versenyzőinek Pengeváltás című vírus videóját is bemutatták azon a sajtótájékoztatón, amelyen Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, Orendi Mihály ügyvezető, egyben a MOB alelnöke, Váradi Orsolya versenyigazgató és ifj. Telegdi Attila Gyorsasági Ágazati Sportigazgató beszélt a MOKSZ 110. évének legfontosabb eseményeiről, köztük a szeptember végén rendezendő első olimpiai kvalifikációs rövidpályás gyorskorcsolya világkupáról, amelynek megkezdődött a média akkreditációja. 2017. szeptember 13-ig lehet jelentkezni az ISU hivatalos oldalán: http://www.isu.org/en/media/media-accreditation.

 

"A valaha volt legjobb téli olimpiai szereplésre készülünk. Éremmel akarunk hazajönni, akár a legfényesebbel" - jelentette ki a szerdai sajtótájékoztatón Kósa Lajos MOKSZ elnök, aki a rövidpályás gyorskorcsolyázóktól nyolc-tíz kvóta megszerzését várja. Arról is beszámolt, hogy kormányhatározat született a Nemzeti Korcsolyázó Központ felépítéséről, amely 2021-re készülhet el Istvánmezőn, s az egyik legmodernebb létesítmény lesz. Az idei szezontól két EMMI által támogatott utánpótlás programba – a Sport XXI és a Héraklész programokba – is bekerültek sportágaink. Hosszú idő után ismét elindult a Testnevelési Egyetemen az edzőképzés. Szövetségünk szervezésében műkorcsolya és gyorskorcsolya sportágakban is. Gőzerővel dolgozunk a 2-3 éve felvázolt tervek megvalósításán – mondta el. A 2015. évi sportági pontverseny dobogósai lettünk az úszás és a kajak-kenu mellett a felnőtt Európa-bajnokságok és világbajnokságok eredményei alapján az olimpiai versenyszámokban. Tartósan is szeretnénk megvetni a lábunk az olimpiai sportszövetségek táborában az első három hely valamelyikén. Ennek következő állomása a szeptember végén rendezendő világkupa, amelynek Budapest ad otthont.

 

„Kevés olyan sportág van, ami ilyen kevés négyzetméteren ennyi világklasszist tud a soraiban” kezdte beszédét a sajtótájékoztatón Orendi Mihály ügyvezető igazgató, aki elmondta, hogy a rövidpályás gyorskorcsolyázók április 17-én kezdték meg a felkészülést, melynek során két edzőtáborban vettek részt. Kifejtette, hogy létesítménygondok miatt rendkívül nehéz Magyarországra hozni olyan világversenyt, mint például a szeptember 28. és október 1. között esedékes olimpiai kvalifikációs világkupa-forduló, ezért is lesz hatalmas könnyebbség, amikor elkészül a "jégpalota". Szavai szerint a szövetség munkatársai egyre jobb csapatot alkotnak. Cél, hogy a short trackes lányok és fiúk által felállított szintet érjék el az együttműködésben. Az utánpótlás nevelésben korai specializálódás helyett a sokoldalú képzést hangsúlyozta, hogy a korcsolyasport bármely ága biztos alapot kapjon.

 

Ifj. Telegdi Attila Gyorsasági Ágazati Sportigazgató szerint hétfőn véget ért hazai ST bajnokság mindenkinek feladta a leckét. A felkészülés egyik legnehezebb feladata lemodellezni az olimpiai versenyhelyzet minden más hazai és nemzetközi megmérettetés gyakorlatától eltérő ritmusát. A mögöttünk álló rövidpályás gyorskorcsolya országos bajnokság remek lehetőséget kínált erre. Hatalmas köszönet illet mindenkit, aki részt vett benne. A sportolók mellett, az edzők, a bírók, a technikai stábtagok és a szakmai vezetés egy emberként sorakozott fel, hogy közös erővel sikerüljön beállítani az optimális felkészülést a két héten át húzódó versenynapok csúcsformáira. A magyar bajnokság a versenyzők egymás közötti erősorrendjére, a jelenlegi kondíciókra is rálátást adott. Továbbá lehetővé tette a váltókban való variációk kipróbálását is, amihez Heidum Bernadett betegsége és Bácskai Sára Luca sérülése is apropót teremtett. Ilyen helyzetek a világjátékokon is előfordulhatnak. Jó, ha van recept a kezelésükre. A válogatott terhelésdiagnosztikai orvosi stábja folyamatosan mérte a versenyzőket. A futamok előtt, alatt és után. Ezek az adatok is rendelkezésre állnak az optimális forma alakításához. A sportolók tapasztalata szerint ez a szerda-szombat-szerda-szombat-hétfő ritmus kiegyenlítettebb igénybe vételt jelent, mint a szokásos péntek-szombat-vasárnap, de az is igaz, azoknak kevésbé kedvez, akik lassabban hangolódnak a versenyekre. Egy biztos. Az olimpián nincs hibázási lehetőség. Nincs B futam. Szűkebb a kör, nagyobb a szórás, élesebbek a helyzetek, de olyan mennyiségű munkát végeznek a nemzeti válogatott tagjai, hogy minden pszichés terhet bátran letehetnek.

 

Váradi Orsolya, a budapesti világkupa versenyigazgatója közölte, hogy 41 országból 264 sportolót neveztek a viadalra, ami hatalmas szám, tekintve, hogy a 2013-as debreceni világbajnokságra 35 nemzetből 179 korcsolyázó érkezett. A versenynek otthont adó BOK Csarnokot jövő héten vehetik birtokba a szövetség munkatársai, utána kezdődik a jégfelület kialakítása. Bejelentette, hogy a Sportágválasztóval évek óta tartó együttműködés keretében, az eseményre a 3 legtöbb diákot delegáló iskolát vendégül látja a szövetség. Elindult a kommunikációs kampány. Már városszerte láthatók az óriásplakátok. A MOKSZ honlapján élesedett a versenysorozat legfontosabb aktuális információit tartalmazó microsite. Elmondása szerint hamarosan indul a jegyértékesítés is a Ticketpro hálózatában, az érdeklődők 990 és 3500 forint közötti áron juthatnak majd belépőhöz. Fontos mérföldkőnek nevezte a világkupát, amely a Szervező Bizottságra is komoly terhet ró. „Tökéletes helyszínt szeretnénk biztosítani a hozzánk érkezőknek, a hazai versenyzők maradéktalan kiszolgálása mellett.”

 

A sajtóeseményen részt vett Tóth Ivett, aki Magyarország első kvótáját szerezte.

 

A szereplők szerint mókás forgatási nap eredményeként elkészült PengeVáltás című kisfilm az alábbi elérhetőségeken tekinthető meg:
YouTube: https://youtu.be/BCxOJJIMStg

Facebook video poszt beágyazó link:
https://www.facebook.com/MagyarOrszagosKorcsolyazoSzovetseg/videos/1816195971727357/

 

További információ, sajtókapcsolat:
Holub Katalin (+36 20 922 6431)