Bár hat éves kora óta korcsolyázik Tóth Ivett (nevelő egyesülete a MAC, ahol edzője Simon István volt) és bár tiszteli és szereti edzőjét, Sebestyén Júliát, 2004 Európa-bajnokát, mégis egy sportlövő a példaképe. A magyar műkorcsolyasport 17 éves  reménysége, céltudatos, határozott, felnőtt Európa-bajnoki 11. helyezése után teljes erőbedobással készül a debreceni junior  világbajnokságra.

„Édesapám fiatalon szeretett bele ebbe a sportágba, s úgy döntött, levisz a jégpályára” – mesélt a kezdetekről a jégtündér.  A Sebestyén Korcsolya SE versenyzőjét az első sikerei sodorták bele a versenysportba és tartották később a jégen, szépen,  fokozatosan tudatosult benne: neki ezzel kell foglalkoznia.

Fejlődése egyik legfontosabb lépcsőfokának azt tartotta, amikor megtanulta a dupla axelt. „Az egy mérföldkő a komoly
ugrások, a triplák felé – ezzel az ugrással lehet felnőni: átlépni kiskorból a felnőtt korba. A dupla axelnak nagyjából egyszerre kell jönnie a két könnyebb triplával, a toe-looppal és a Salchowval” – fejtette ki Tóth Ivett, akinek a technikában Sebestyén Júlia különösen sokat tud segíteni, hiszen nemzetközi végzettséggel rendelkező technikai specialista. „Ezért is tudja nagyon jól elmagyarázni, hogy mit, miért, és hogyan kell csinálni. Nagyon jól kijövünk egymással, a közös munka mindig meghozza gyümölcsét” – tette hozzá.

Igazi versenyhangulat és a nagyobb mezőny reményében Magyarország a 2013-2014-es szezonban negyedik nemzetként először csatlakozott a csehek, szlovákok és lengyelek közös országos bajnokságához, amelyen a magyar tehetség összetettben negyedik helyen zárt, országos szinten pedig nemzeti bajnokká koronázták a felnőttek között.

Pedig 15 évesen el sem indulhatott volna, hiszen a nemzetközi versenyek felnőtt korhatára 16 év, ám a magyar szövetség kérésére ezt figyelmen kívül hagyták a pozsonyi megmérettetésen – s mivel nem a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség égisze alá tartozott a verseny, ezt megtehették. „Nagyon örültem a lehetőségnek, hiszen minél hamarabb léphet valaki jégre a felnőttek között, annál több tapasztalatot szerez” – említette a még mindig bőven junior korú sportoló.

A negyedik junior vb-jére készülő Tóth Ivett még két szezonban versenyez az utánpótlás korcsoportban, de már azzal
foglalkozik, hogyan lehetne még érettebb korcsolyázó. „Ugrásokban, úgy érzem, nagyon erős vagyok, folyamatosan fejlődök, ehhez képest előadásmódban még kicsit le vagyok maradva. Idén igyekeztünk egy szintre hozni a kettőt, de még van min dolgozni” – mondta. Idén már a zeneválasztása is bátrabb, érettebb tánc: kűrjében a kedvenc része az, amikor megszólal a Zorró című film zenéje, egy tangó, és elindul a lépéssor.

A magyarok Csingilingje lélekben nem olyan törékeny, amennyire annak tűnik: bár edzőjére, Sebestyén Júliára felnéz, példaképe mégis egy sportlövő, Takács Károly, aki 1938-ban egy hadgyakorlat során elvesztette lövő kezét, ennek ellenére 1948-ban majd 1952-ben is diadalmaskodott az ötkarikás játékokon. „Felrobbant a kezében egy kézigránát, de utána megtanult bal kézzel lőni, úgy lett olimpiai bajnok. Ez a legnagyobb hatású példa számomra” – mesélt arról, hogy honnan merít motivációt az ifjú tehetség.

Már a felnőttek között is versenyez, a 2015-ös Európa-bajnokságon ugyan még csak 33. volt, idén viszont már a 11. helyen végzett, és felnőtt világbajnoki szintje is van erre a szezonra. A riválisaival nem foglalkozik, csak magára koncentrál. A hazai közönség méltán remélheti, hogy a junior világbajnokságon is szépen szerepel majd, és előrébb lép a tavalyi 28. helyezéséről.(MP)